Värre än vanligt…

Storstugan i Täby centrum

storstugan

Ett enbildsreportage från i förrgår…

Jag passade på att gå in i Täby centrum när jag ändå var i krokarna och hade möjlighet. Sist jag satte min fot där var för ungefär femton år sedan, så det var väl på tiden. Oj vad många olika slags butiker ett köpcentrum kan rymma!

Som köpcentrum betraktat är det väldigt stort, i flera plan och ganska iögonfallande med sina röda och gula bollar som egentligen ska vara prickarna över ”ä” i Täby. Fråga mig inte vad den grafiska designern tänkte på, men så har det varit allt sedan utbyggnaden år 1991 var klar.

Mer iögonfallande är trots allt det stora HSB-komplexet kallat Storstugan med sin halvcirkelform och höga höjd. [Klicka här för länk till bostadsrättsföreningens hemsida. Avdelningen ”Dokumentation” innehåller historik med många fina bilder] Törs man säga att det är det typexempel på 60-talets byggidéer i kubik? Högt över marken svävar onekligen betongen och många protestvrål hördes när planerna presenterades.

Nytt och fräscht måste det ha känts för dem som flyttade in när huskomplexet var nytt. Huruvida man trivdes eller inte var ju upp till var och en att känna efter och bestämma. En man vid namn Per Svensson växte upp i Storstugan och hans erfarenheter, som inte var odelat positiva, kom år 1996 ut i form av boken Storstugan eller När förorten kom till byn. Ja, det var som sagt hans erfarenheter. Tänker man efter lite, inser man att det rimligen finns en mängd olika uppfattningar och erfarenheter av hur det är/var att växa upp och bo på ett visst ställe.

En sak är dock säker och det är att bygget av Täby centrum, Storstugan och Grindtorp med flera områden definitivt satte punkt för Täby kommuns tillvaro som idyllisk landsortskommun, så visst ligger det mycket i undertiteln till Per Svenssons bok.

Idag är det andra områden som förtätas eller bebyggs för att råda bot på den ständigt växande storstadens bostadsbrist. Bra eller dåligt? Sådan är utvecklingen, men de områden som byggs idag ser förstås helt annorlunda ut än sextiotalets av framtidstro inspirerade byggnadskomplex. Ständigt växande storstad och ständigt växlande utveckling – sån’t är livet.

Annonser

2 svar

 1. Herr JöL.

  Min mor flyttade till Storstugan på tidigt 80-tal. Hon köpte en 2:a med balkong för X kr. Lägenheten är nu såld för X15 kr, då mor dog strax före jul. Intresset för lägenheten var oerhört stort, så Storstugan är ett populärt område. Närheten till Täby centrum och goda tågförbindelser mot staden 😉 Täby centrum skall f.ö. byggas ut till det dubbla inom en snar framtid. Om någon trodde att Täby centrum är svenskt, så är det helt fel. Ett Hollänsk företag äger det hela. Kommunen Täby är dock inte såld ännu, men man vet aldrig…

  16 mars 2009 kl. 23:07

 2. Staffan H

  Herr JöL: Jag förstår att Storstugan är populärt eftersom det verkligen ligger ”nära till allt” och bostadsrättsföreningens hemsida tyckte jag underströk glädjen över området.

  I bostadsbristens Stockholm är ju var ledig bostad intressant, men en bostad i ett sådant område måste vara att betrakta som ”högvilt”.

  Att Täby centrum ägdes av ett holländskt företag visste jag, men att man avser att bygga ut Täby centrum ännu en gång visste jag inte.

  Skulle hela Täby kommun vara såld en dag skulle jag inte bli det minsta förvånad. 😆

  16 mars 2009 kl. 23:45

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s