Värre än vanligt…

Upprört vatten

upprort-vatten

Varför bubblar och rasar sjön så upprört? Är det måhända storsjöodjuret som flyttat från Loch Ness till Stockholmstrakten, en vredgad Midgårdsorm som efter att svett oss med sin andedräkt för att uttrycka sitt missnöje med dagens livsföring och diskrepansen mellan denna och vår forna sed tagit sin tillflykt till vattnet för att simma tillbaka, eller är det rent av Neptunus själv som protesterar mot döende hav? Hans grekiska alter ego Poseidon kan det inte vara, för han står staty på Götaplatsen i Göteborg, det vet jag bestämt.

Nej, det är bara snösmältningen och Mälarens vatten som därför släpps ut i Saltsjön, bland annat via Slussen, för att undvika översvämningar. Det där med att reglera vattennivån i Mälaren följer en väl genomtänkt plan beroende på hur högt vattenståndet är, läste jag på en skylt på Skeppsbron för en tid sedan. Man använder sig både av fördämningarna ungefär vid Helgeandsholmen, Slussen i Stockholm samt slussverken i Södertälje för att reglera Mälarvattnet. Vikten av att kunna tappa av Mälaren i Södertälje insåg man för övrigt redan på 1700-talet, eller rättare sagt stadsarkitekten Carlberg insåg det, fortifikationsofficer som han var i grund och botten.

Annonser

4 svar

 1. Det är något speciellt med upprört, strömmande vatten. Jag får nästan samma känsla som när jag står inför ett stup och tittar ner. En magrivande, sugande känsla att vilja hoppa ner. Svindel kanske man kan kalla det…

  23 mars 2009 kl. 09:10

 2. Staffan H

  Mira: Det är det definitivt och väldigt vackert är det också. Den där svindlande känslan du beskriver är väl något man råkar ut för vid stora upplevelser?

  Upprört, strömmande vatten är inte det lättaste att fotografera har jag upptäckt, men envisas man så går det ju vägen förr eller senare. 🙂

  23 mars 2009 kl. 09:58

 3. Det jag gillar (bla) med dig är att du inte tappat sinnet för fantasi och funderingar på livets små underligheter. Att du liksom jag kan se ett storsjöodjur där det bara är en ström av annat slag. Det och ditt sinne för detaljer gör livet mycket mer spännande och speciellt när du kan fånga det med din kamera. Du har det som krävs för att vara en riktigt riktigt bra fotograf.

  23 mars 2009 kl. 10:00

 4. Staffan H

  Skogsnuvan: Tack för de vänliga orden. De sinnena har jag försökt behålla med en åsnas envishet och det är jag glad för.

  23 mars 2009 kl. 10:35

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s