Värre än vanligt…

Den optiska telegrafen

optisk-telegraf

Det första i telegrafväg som kom till Sverige var den optiska telegrafen, införd efter förebild från Frankrike. Sedd med våra ögon ter den sig tämligen primitiv och begränsad, men för samtiden var det en stor nyhet och ett framsteg även om det inte gick att telegrafera när det var dålig sikt. Vintertid är dagsljus en bristvara, så man stängde helt sonika för vintern och återupptog telegraferandet när det började våras.

På Gärdet har man satt upp en replik av en optisk telegrafstation. Genom att ställa luckorna, som sitter uppe i ”stegen” i läge synlig eller inte synlig, kunde man skicka olika tecken och därigenom få fram ett meddelande. Det mottagna meddelandet skickades vidare på samma sätt till nästa station som i sin tur skickade det vidare till nästa osv. Det gällde med andra ord för de som arbetade på telegrafstationerna att hålla uppsikt på närmaste telegrafstation utefter den länk som telegrafkedjan utgjordes av. Till detta hade man kikare till hjälp.

I Stockholmstrakten lades den sista optiska telegraflinjen ner 1876. I Göteborg stängdes telegraflinjen Vinga-Göteborg 1881. Tekniska Museet har skrivit om den optiska telegrafens historia här. Naturligtvis tog det sin tid att skicka ett meddelande från sändaren till mottagaren, åtminstone med vår nutida uppfattning, men jämfört med den tidens brevbefordran gick det undan.

Annonser

6 svar

 1. Synlig eller inte synlig. Av eller på. Så i egentlig mening var detta vårt första digitala sätt att kommunicera… Och avstängd vintertid. Tänk dej att alla mobiler stängdes av på vintern för att signalerna inte gick fram i dismörkret. Då kanske vi skulle börja kommunicera människa till människa igen. Suggestiv bild!

  26 mars 2009 kl. 08:46

 2. Åh!!! Har jag blivit en hiskelig heffaklump?

  26 mars 2009 kl. 08:47

 3. Staffan H

  Mira: Helt riktig tolkning av tekniken. Ibland har jag funderat på vad som skulle hända om mobilerna plötsligt skulle sluta fungera. Hur skulle folk reagera? Vi klarade oss utan mobil förr, men idag? Så småningom planar kurvan förhoppningsvis ut och vi kommunicerar människa till människa också.

  Jag valde ett annat motiv än de kalejdoskopiska figurerna jag hittills använt för dem som inte bloggar i WordPress. Måste ju testa och se hur det blir. 😀

  26 mars 2009 kl. 11:21

 4. En utveckling av indianernas röksignaler eller bålen man tände för att varna för ofrid.

  27 mars 2009 kl. 12:33

 5. Staffan H

  Skogsnuvan: Visst är det så! Eftersom jag har jobbat med kommunikation i olika former är jag fortfarande lite intresserad av ämnet.

  27 mars 2009 kl. 13:33

 6. Ditt påstående att man stängde av under vintern stämmer väl inte!?
  Edelcrantz skriver i sina anvisningar att det inte skulle finnas någon eldstad eftersom det var risk för kondens på linserna då. Om man hade använt telegrafen endast på vår sommar och höst hade han väl knappast kommenterat eldstaden.

  Alf G

  30 januari 2012 kl. 15:50

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s