Värre än vanligt…

Konst i vardagen på stan

art-1

På eftermiddagen slutade det regna. Det luktade gott ute och jag beslöt mig för att ta med kameran på en promenad. Lite moloken var jag eftersom jag tidigare på dagen missat två motiv. Det första var en stilig råbock som naturligtvis skulle försvinna utom räckhåll för kameran istället för att komma närmare. Dagens andra miss var två skator som badade av hjärtans lust i en vattensamling på gatan. Det dröjde inte många sekunder innan någon kom gående och sedan var det slutbadat för skatornas del.

art-2

För några år sedan hörde jag några ungdomar upprepade gånger använda sig av den veckans modeuttryck ”Det är bara att ta emot dissningen och gå vidare” i sitt samtal under tunnelbanefärden. Eftersom jag lagt tonårstiden bakom mig för länge sedan, är det inte ett särskilt passande uttryck för mig att använda, men jag tyckte – och tycker fortfarande – att det var väldigt kloka ord.

art-3

Alltså tog jag emot dissningarna två gånger om och sedan gick jag vidare, det vill säga utanför dörren. Eftersom dagens försök att fotografera djur misslyckats, insåg jag att jag inte ens skulle tänka tanken att försöka fånga en kråka på bild. Vad ska man då ha för tema?

art-4

Jag började med att fotografera ett motiv och sedan slog blixten ned. Klart att jag ska fotografera konsten i vardagen. Det finns massor vi ser, men ändå inte ser, för vi är så inkörda på våra gängse uppfattningar. Sedan kändes det skönt att ta chansen att uppfatta tingen på mitt vis och som jag kan se dem när andan faller på.

art-5

De senaste dagarna har det känts som om min plats i tillvaron är att gå runt på stan med kameran och snappa upp lite av storstadslivet här och lite av storstadslivet där. När jag var ung satt uppfattningen om att man hade en och samma ruta som man skulle hålla sig inom livet igenom. Hu vad naivt! Nu vet jag tack och lov bättre. Man kan visst hålla sig inom ett och samma fack, men man måste utvecklas och prova på nya saker också.

art-6

Just det där att testa nya sidor av samma sak är både stimulerande och utvecklande. Det går sällan som man tänkt sig i början, men sedan lossnar det rätt som det är. Man tittar på sina misstag, lär av dem och går vidare. Ibland inser man att just det där var inte min pryl, eller så måste lite mer till för att man ska lyckas. Sådana erfarenheter är också nyttiga att göra.

art-7

Jag hittade några av mina gamla fotoalbum för en tid sedan. En titt i dem avslöjade att jag experimenterade flitigt med kameran redan när jag var sådär 13-14 år. Utrustningen var allt annat än avancerad, så jag gick på känn och det tycks ju ha fungerat. Några direkta höjdare åstadkom jag inte då, även om jag har en känsla av att jag drömde om det, men för detta saknades både erfarenhet och mognad.

art-82

Drömmar ska man dock inte ge upp och jag fotograferade så mycket ekonomin tillät och lärde mig ett och annat under resans gång. Jag drömmer fortfarande om att en dag ta en riktig höjdarbild, men eftersom jag är otålig av mig kan jag naturligtvis inte vänta tills det ultimata underverket inträffat. Därför presenterar jag alltid mina övningar och experiment på vägen dit här i bloggen.

art-9

Förresten hur vet jag att jag nått mina drömmars mål? Det tror jag aldrig att jag kommer att veta. Jag vill heller inte veta det – jag tror att man alltid ska vara på väg någonstans i tankarna. Jodå, det finns en dagdrömmare i mig också. Den egenskapen är också till god hjälp ibland, för dagdrömmarna översätts understundom i bilder.

art-10

Nu när jag har kommit så här långt ska jag sluta hålla dig på halster, för jag misstänker att du nu undrar vad den där Staffan har givit sig på med kameran den här gången.

 • Bilderna 1 och 2 är detaljfoton av ett konstverk i rostfritt stål på Sveavägen (nära Sergels torg)
 • Bild 3 är ett detaljfoto av en av Hötorgsskraporna
 • Bild 4 är ett detaljfoto av taket över stora scenen i Kungsträdgården
 • Bild 5 är ett detaljfoto av en gatubrunns galler
 • Bilderna 6-8 är detaljfoton av olika bilkylare
 • Bilderna 9 och 10 är detaljfoton av galler på en kiosk vid Slussen

Så kan det gå när jag fått en idé i skallen och än så länge får jag gå lös bland folk. 😀

Annonser

3 svar

 1. Vilka intressanta motiv. Uppreping kan bli väldigt spännande. Det är kul när man känner igen motivet lite men inte kan placera det, kanske beroende på att det inte går att avgöra hur stort motivet är.

  Trevlig påsk!
  /Sonja

  10 april 2009 kl. 23:08

 2. Vilka intressanta motiv. Upprepning kan bli väldigt spännande. Det är kul när man känner igen motivet lite men inte kan placera det, kanske beroende på att det inte går att avgöra hur stort motivet är.

  Trevlig påsk!
  /Sonja

  10 april 2009 kl. 23:08

 3. Staffan H

  Sonja: Tack! Jag hade väldigt roligt när jag tog de här bilderna. Mig veterligen var det första gången jag medvetet gjorde något i den här stilen.

  Ha en trevlig påsk själv!

  /Staffan

  11 april 2009 kl. 02:20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s