Värre än vanligt…

Örebro en söndagskväll

orebro-12

I söndags kväll gjorde jag ett kort besök i Örebro och det första som fångade min blick var den ovanliga brandgaveln ovan. Annars brukar sådana vara rätt trista, men det var inte den här.

orebro-2

Alldeles bredvid järnvägsstationen låg något de valt att kalla ”Kulturstationen”. I bottenvåningen finns ett fik, men det var naturligtvis stängt då. Det verkar som om Studiefrämjandet disponerar huset och i en lokal lät det som en danskurs pågick för fullt denna afton.

orebro-3

Örebro C. Tyvärr har en del av stationsmiljön gått förlorad genom att den pampiga stationsbyggnaden numera göms bakom ett alldeles för stort plattformstak och ett tak över utgången från väntsalen till plattformen. Avsikten var att de resande skulle få uppleva det ståtliga stationshuset och dess betydelse skulle ytterligare understrykas genom att låta det få ha gott om luft omkring sig.

Visst kan jag förstå att man anpassar sig efter tidens krav, men ett lite smäckrare plattformstak som inte skymde stationshuset kunde man väl ha byggt? Nu ser det bara plottrigt ut och rumskänslan arkitekten en gång tänkte sig har gått förlorad alldeles.

orebro-5

Vyn mot buss- och taxistationen var dock oförstörd och intrycket blir ett helt annat.

orebro-4

Skylten är ur funktion men håller ändå färgen. Det gör inget, för det finns fler skyltar och de funkar allihop.

Annonser

4 svar

 1. Visst är det väl ofta så, Staffan, att någon utan känsla för rymd och luft smäller upp någonting alldeles hiskeligt invid eller framför något annat.

  Eller som när man bygger ett New England- eller herrgårdsinspirerat hus – som kräver stor tomt för att komma till sin rätt – mitt i ett tättbebyggt villaområde med frimärksstora tomter. Kvävs!

  Tack för din Örebrorapport!

  6 maj 2009 kl. 09:03

 2. Staffan H

  Mira: Tyvärr blir det ofta så som du säger och det är nog ingen slump att många av husen i de engelska storstäderna ser ut som de gör, det vill säga som skokartonger ställda på högkant, för att passa in på tomten och därmed även få rätt proportioner.

  6 maj 2009 kl. 12:11

 3. Mr Bo

  Har inte Örebro ett ”berömt” vattentorn som påminner om målningen på första bilden?

  7 maj 2009 kl. 08:48

 4. Staffan H

  Mr Bo: Visst har stan det och visst har målningen lånat inspiration av Svampen.

  7 maj 2009 kl. 10:09

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s