Värre än vanligt…

Torrt träd

Torrträd

Det här torra, stendöda trädet står kvar mot alla odds. Hade det varit fråga om en torrfura hade det varit begärligt gods för många byggintresserade, men av kvarvarande barkrester att döma samt det faktum att trädet haft kvistar långt ner på stammen, var det en gran och inte en tall när det levde. Det är skillnad på virke och virke i de bygg- och snickerikunnigas värld.

I vilket fall som helst ger det torra, döda trädet ett suggestivt intryck där det står, även om dess topp verkar ha tackat för sig. Om det nu var en gran en gång i tiden, är det lite ovanligt att det står kvar. Granens rotsystem breder ut sig likt ett paraply strax under markytan, vilket gör att granarna gärna blåser omkull när det stormar med en praktfull rotvälta som följd.

Tallens rotsystem går betydligt djupare ner i jorden och följaktligen är det inte lika vanligt med omkullblåsta tallar, även om det naturligtvis förekommer. Alldeles utanför huset jag bor i här i stan fanns en gång en tall. Så kom den stora höststormen svepande ett år och fällde tallen – dessbättre utan att någon eller något kom till skada. Morgonen därpå när stormen bedarrat, visade det sig att trädet knäckts ett par decimeter ovanför marken. Rötterna var intakta och stadigt förankrade i marken.

Annonser

6 svar

 1. Imponerad av dina kundskaper om trädens rotsystem. Att jag vet det är inte så konstigt som levt bland träden hela mitt liv men att du vet det som bor i storstaden. Du är i sanningen en överraskningarnas man.

  20 maj 2009 kl. 09:56

 2. Staffan H

  Skogsnuvan: Har för mig att jag läst det nånstans nångång. Sedan kan jag inte undgå att se att omkullblåsta granar är betydligt vanligare syn än omkullblåsta tallar. Vid skogspromenader är skillnaden mellan rotsystemen ibland synlig med blotta ögat.

  20 maj 2009 kl. 10:19

 3. Det visste jag inte om träden rotsystem. Tackar för kunskapen. Du har rätt i att det ser suggestivt ur med den torra granen i förgrunden och den dramatiska himlen bakom. Ser ut som om det kommer regn.

  20 maj 2009 kl. 18:50

 4. Staffan H

  Kersti: Regnet hängde verkligen i luften, men jag hade tur – ovädret drog bort. 🙂

  21 maj 2009 kl. 02:07

 5. Mr Bo

  Jag tror det finns nån sån där föreskrift för avverkningar, som säger att man måste spara ett enstaka träd här och där (säkert nånting i stil med ‘ett träd per x avverkningsyta), så att ugglorna har nånstans att bo.

  21 maj 2009 kl. 20:29

 6. Staffan H

  Mr Bo: Det stämmer säkert, för det brukar stå något enstaka träd kvar här och var på vad skogsbolagen föredrar att kalla ”föryngringsyta” men vad vi andra kallar för kalhygge.

  21 maj 2009 kl. 20:39

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s