Värre än vanligt…

Ljusnarsbergs kyrka

Kyrkan 1

Ljusnarsbergs församling, som den formellt heter liksom kommunen i vilken Kopparberg är huvudort heter Ljusnarsberg, grundades 1629 och dess första lilla bykyrka började byggas 1635. Den var inte särskilt stor, men tjänade sitt syfte.

Kyrkan 2

1686 gick kyrkoherde Gussarvius ur tiden och efterträddes 1688 av Simon Bjurbeck, en man med fler begåvningar än kyrkoherdetjänsten krävde. Bjurbeck hade erfarenhet och kunnande på många praktiska områden, bland annat det byggnadstekniska området.

Kyrkan 3

Eftersom församlingens folkmängd ökat betydligt, hade frågan om en större kyrka diskuterats. Orsaken till att frågan stannat vid diskussioner hette brist på pengar, så någon nybyggnad var inte möjlig. Bjurbeck rekommenderade kyrkstämman en något oortodox lösning på problemet, nämligen att såga isär kyrkan från takmitten, flytta ut kordelen en bit österut och att infoga ett tvärskepp i det tomrum som därigenom uppstod.

Kyrkan 4

Naturligtvis blev det starka protester mot ett så våghalsigt förslag, men kyrkoherden lyckades driva igenom sin vilja och projektet lyckades. Det sägs att kyrkoherden ledde arbetet från hästryggen, beredd att fly till grannsocknen om kyrkan skulle störta samman.

Kyrkan 5

Hurvida snabb- och sparmetoden var bra eller inte kan förstås diskuteras. Uppenbarligen fick många av de problem den orsakade i längden lösas då kyrkan restaurerades 1891-92. Tillräckligt stor blev den åtminstone och den kallas ibland för ”Träkatedralen i Ljusnarsberg”.

Kyrkan 6

Klockstapeln stod färdig 1640, byggd av kraftiga stockar som börjat växa under 1400-talet. Idag går visserligen en väg mellan kyrkan och klockstapeln, men man kan knappast missta sig på att de hör ihop.

Kyrkan 7

Var det den här trappan forna tiders klockare fick ta till sitt arbete? Allt var inte bättre förr – att låta elektriciteten sköta klockringningen var en ändring till det bättre.

Kyrkan 8

Även några av de gamla kyrkstallarna finns kvar. En forna tiders parkeringsplats om man så vill. På de flesta ställen har sådant jämnats med marken för länge sedan, men här finns de kvar och ger oss en uppfattning om hur livet tedde sig förr.

Annonser

9 svar

 1. Men oj vilken vacker kyrka!
  Dina bilder gör att jag antecknar Ljusnarsberg i min lista över platser jag vill se i Sverige.

  1 juni 2009 kl. 21:09

 2. Inuti är den också mycket vacker.

  1 juni 2009 kl. 21:29

 3. Staffan H

  Christina: Kyrkan i Kopparberg är mycket vacker och det är ju inte så långt bort, så fyll gärna på din lista. Välkommen i förskott!

  Lilla B: Det är den definitivt. Jag var inne i kyrkan för några veckor sedan. Tyvärr var anledningen till besöket en gravsättning i familjen så det var inte läge att ta fram kameran.

  2 juni 2009 kl. 01:37

 4. Kul med inlägg från Kopparberg! Mer!!!

  3 juni 2009 kl. 00:33

 5. Staffan H

  Libby: Det kommer att dyka upp lite då och då här på bloggen. 😉

  3 juni 2009 kl. 00:37

 6. Mäktigt! Den där klockstapeln ser ut som någonting annat! En gruvlave?

  7 juni 2009 kl. 18:06

 7. Staffan H

  Mira: Den påminner onekligen om en del trägruvlavar ur dessas sista generation. Plats för klockspel eller spelhus kanske gör detsamma? 🙂

  7 juni 2009 kl. 23:18

 8. Lennart H

  Vacker kyrka! Har hunnit med både bröllop, ett flertal barndop samt begravningar i denna vackra kyrka.
  Snart är det dags för ännu ett bröllop …

  10 mars 2012 kl. 08:14

 9. Staffan H

  Lennart H: Det är en mycket vacker kyrka. Tyvärr har jag bara varit begravningar för min del där, men vem vet – en dag kanske jag får vara med om något trevligt där också. Tack för ditt besök här! 🙂

  18 mars 2012 kl. 22:23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s