Värre än vanligt…

Dagens bildfångster på stan

Gatusnap 1

En skejtare på väg mot att korsa början av Katarinavägen. Ovanligt med skejtare som tar sig fram till fots, men omväxling förnöjer.

Gatusnap 2

En titt in mot Gamla stan och Järntorget i fågelperspektiv. Klart att det är Järntorget – man ser det på den roströda fasaden.

Gatusnap 3

Även ombyte förnöjer, men ibland verkar det lite opraktiskt. Undrar hur länge han behövde gå och hålla de vanliga skorna i handen sådär?

Gatusnap 4

Evert Taube hade Den Gyldene Freden som stamlokus. Var det möjligen hennes mormors mor som inspirerade honom till att skriva visan om flickan i Havanna? Skämt åsido – jag är övertygad om att hon är en mycket anständig (och vacker) kvinna.

Tänk att den visan sjöng vi på musiklektionerna. Jag gick förmodligen på mellanstadiet när jag stiftade bekantskap med den för första gången och fattade naturligtvis ingenting av det kodade budskapet bakom textens poesi. Det finns bättre Evert Taube-visor för barn att sjunga än denna. Dem fick vi dessbättre också stifta bekantskap med.

Annonser

3 svar

 1. Det är en njutning att titta på dina Sthlmsbilder.
  Kvinnan i fönstret är suverän.

  18 juni 2009 kl. 14:56

 2. Fina bilder som vanligt!

  Ja visst är det märkligt vad som sjungs lite nu och då, här och där. Vi sjöng också Flickan i Havanna i skolan – om en gatflicka…

  En nutida parallell som slår mej, är Ta mej till havet. En låt om ett ”one night stand” som folk inte ens tvekar att sjunga i kyrkan… Eller är det jag som är ovanligt pryd???

  18 juni 2009 kl. 18:28

 3. Staffan H

  Sonja: Tackar allra mjukast! 😀

  Mira: Tackar och bockar! 😀

  Det är lätt att fastna för en vacker melodi med tillhörande text utan att tänka på vad texten handlar om.

  I en kyrka tycker jag inte att Ta mej till havet passar riktigt. Vid kyrkliga ceremonier som exv bröllop, dop etc brukar det vara någon form av festlighet eller mottagning efteråt och där kan den spelas om man så önskar.

  Musik i kyrkan behöver inte nödvändigtvis vara sakral, men det finns så mycket vacker musik att välja bland att man kan hoppa över sådana låtar. Det är, om inte annat, att visa stil genom respekt för kyrkorummet som sådant och för dem som tror. Jag kallar det i varje fall inte för pryderi.

  18 juni 2009 kl. 22:24

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s