Värre än vanligt…

I Molokens tidevarv

Molok

Någon sommarfrid att tala om råder inte utanför på gatan utan snarare febril aktivitet. På ett grannhus läggs taket om (snart lär turen komma till huset jag bor i) och på två andra hus intill bilar man bort balkongerna för att gjuta nya. Uppenbarligen passar man på att göra stökjobb under den tid på året då många reser bort ett tag.

Största förändringen blir dock den nya sophanteringen. Nya regler gör det allt svårare att behålla sopnedkastet. Någonstans måste vi göra av soporna och nu har bostadsföretaget gjort slag i saken. Det blir storbehållare som den på bilden som står ute på gatan. De ska grävas ner till lämplig slänga skräphöjd – molok-kärlet på bilden är allts bara uppställt och inte klart att använda – och grävt har man gjort lite här och var utefter gatan. Även sprängt bort stenbumlingar som låg ivägen. De sprängsalvorna kändes ordentligt i huset vill jag lova.

Visst har sopnedkastet varit bekvämt att ha och när det är kallt eller regnar ute blir det inte så mysigt att gå ut med soporna precis, men jag tror att det kommer att funka och jag kommer definitivt inte att sakna doftstötarna från sopnedkastet i trapphuset. Det enda jag kan fundera över är hur det ska bli på vintern med tanke på den tämligen obefintliga snöröjning av trottoar och körbana vi har i området, men det problemet får väl påpekas då.

Annonser

8 svar

 1. Man vänjer sig vid att bära soporna någon annanstans.

  Men, har du fattat hur de ska tömma dem? Är det en innerbehållare i som de lyfter upp och tömmer?

  3 juli 2009 kl. 23:53

 2. Staffan H

  Maj Korner: Det tror jag också att man gör. Har bara sett en liknande behållare tömmas på en rastplats för bilar en gång och då var det en jättelik ”säck” som lyftes upp och tömdes över. Antar att de har en lite mer softistikerad lösning nu, men det ger sig.

  4 juli 2009 kl. 01:04

 3. tusse

  Jaså, det är så Molokarna ser ut när man gräver upp dem! Inte helt olik Nilfisks största dammsugarmodell.
  Det bästa är ändå namnet ..

  4 juli 2009 kl. 09:23

 4. Staffan H

  Tusse: Kul liknelse och jag håller med – namnet är inte dåligt. 😀

  4 juli 2009 kl. 14:11

 5. Barbro

  Vi, har eller Hfab har molok på 3:e året och den verkar fungera alldeles utmärkt. Det är en gigantisk soppsäck som dras upp ur moloken för att forslas till reningsverket. Tyvärr, har det blivit en olat att lägga soffor/tv-appareter/byråer, svarta plastsäcker med trädgårsavfall omkring moloken och som fastighetsskötarna så snällt plockar upp.

  5 juli 2009 kl. 22:26

 6. Staffan H

  Barbro: Tack, det kändes bra att höra. Olaten att lägga/ställa grovsopor utanför har jag sett på andra håll där moloker finns. Hoppas att det inte sprider sig hit. Nog för att våra fastighetsskötare (eller husvärdar som de kallas hos Familjebostäder) är snälla, men även deras snällhet har gränser.

  6 juli 2009 kl. 00:14

 7. Barbro

  Familjebostäder var min hyresvärd i Tensta sent 70-tal. ‘ler’

  6 juli 2009 kl. 12:41

 8. Staffan H

  Barbro: Världen är ibland liten och full av tillfälligheter. 🙂

  7 juli 2009 kl. 23:42

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s