Värre än vanligt…

Vatten, byn är full av vatten…

Vatten 1

Glöm visan om han som skulle ”huppe i älva i Kopparberg” om han inte fick en korv. Det finns ingen älv i Kopparberg, men Garhytteån finns. Normalt sett brukar den vara näst intill uttorkad så här års, men efter den här sommarens myckna regnande har den tillochmed svämmat över lite här och var.

Vatten 2

De små lokala översvämningarna gjorde att det höll på att bli väldigt blött om fötterna ett tag, men är man envis så är man. Jag ska fram! Fram över plaskmarken kom jag också. Ån flöt stilla fram på sina ställen, men här och var syntes små vattenvirvlar.

Vatten 3

I en garhytta renade (= garade) man kopparen. Processen att framställa koppar från malm till koppartackor var lång och invecklad och skedde i flera steg. Sista handen lade garmakaren själv vid smältan och hans yrkeshemligheter ruvade han på likt Fafner på sitt Rhenguld.

Vatten 4

En del gamla byggnader finns bevarade intill Garhytteån liksom de rester av forna tiders kopparmalmshantering som finns att se i Gruvparken. Det är intressant att läsa på anslagen och försöka sätta sig in i den omständliga process man arbetade efter förr i världen. Minst sagt arbetskrävande, men svensk koppar var fordom en exportvara av rang.

Vatten 5

Järnmalm fanns det också i trakterna, men de fyndigheterna dröjde det länge innan de ansågs vara något att lägga ner energi på att bryta, men tids nog kom den hanteringen igång på allvar den med. En av Sveriges djupaste järnmalmsgruvor, Ställbergs gruva, ligger inte långt härifrån. När brytningen upphörde under sjuttiotalets gruvdöd, var man nere på över 900 meters djup.

Det är som det är med den saken och man kan ju alltid sätta sig ner på bänken och doppa fötterna i ån (men jag tror förstås inte att bänken satts dit av kommunen utan snarare av några skämtlystna kommuninvånare).

Annonser

2 svar

 1. Gruvor och gruvdrift är fascinerande. Vi var nere i Sala silvergruva förra sommaren och det kändes djupt fast det bara var på 150-metersnivån. Tänk dig att arbeta på nästan en kilometers djup. Finns det någon luft kvar? Vad är det för temperatur?

  Att arbeta i Ställbergsgruvan måste verkligen ha varit botten…

  18 juli 2009 kl. 21:58

 2. Staffan H

  Mira: Fascinerande var ordet. Jag har visserligen bara varit nere i Falu koppargruva, men det var en stor upplevelse.

  Luftfrågan i Ställberg ordnades på det här viset:
  https://staffanhuss.wordpress.com/2008/08/20/snabbesok-vid-stallbergs-gruva/

  Varmt var det – väldigt varmt så djupt ned. Det sägs att de mer eller mindre jobbade i bara skjortärmarna på grund av detta.

  19 juli 2009 kl. 00:47

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s