Värre än vanligt…

Röd vinbärssylt

Beting 3

Nicklas frågade efter ett recept på röd vinbärssylt, så här kommer det. Receptet är vad man skulle kunna kalla för ett standardrecept på sylt för saftrika bär.

Per 1 kilo bär (ungefär 1½-2 liter) används 500-750 g socker.

Varva bär och socker i kokkärlet. Upphetta bären långsamt så bären saftar sig utan att koka torrt och sockret hinner lösa sig. Låt sylten koka på svag värme till bären är fyllda med lag och ser klara och fina ut (det tar 10-15 minuter).

Skumma den färdigkokta sylten. Annars finns risk för att sylten sedan börjar jäsa i burkarna. Om du vill kan du tillsätta 1 krm natriumbensoat per 2 liter bär utrört i lite sylt.

Häll upp den färdiga, varma sylten på väl rengjorda och varma burkar (paraffinera sedan sylten svalnat) eller häll upp i lämpliga förpackningar för djupfrysning.

Får du en liten bärrest över kan du alltid göra bärmos. Till en liter bär tar du 400-500 g socker. Lägg socker och bär i lämplig bunke och mosa sedan samman bär och socker med exempelvis elvispen på hög hastighet. Vispa tills allt socker har löst sig. Det här rårörda moset är bäst att djupfrysa, lämpligen i mindre förpackningar. Kan användas till efterätter som glass – vaniljglass på en spegel av bärmos kan både se aptitligt ut och smaka gott – eller att ha i filmjölken, till gröten osv. Din fantasi avgör!

Vardag 12

Annonser

5 svar

  1. Jajamen gott gott

    18 augusti 2009 kl. 07:54

  2. Staffan H

    Skogsnuvan: Det tycker jag med och använder gärna den sylten istf lingonsylt. ”Det går lika bra med röd vinbärssylt”.

    18 augusti 2009 kl. 10:01

  3. Ping: Rödavinbärspaj med maräng « Alex och annat

  4. Tack Staffan. Ska försöka mig på detta i veckan 🙂

    Som tack så kommer här receptet på den mycket goda rödavinbärspajen med maräng på min blogg: http://alexochannat.wordpress.com/

    18 augusti 2009 kl. 16:19

  5. Staffan H

    Nicklas: Lycka till och tack för receptet! 🙂

    18 augusti 2009 kl. 18:13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s