Värre än vanligt…

Stadsbild i förändring

Stadsbilden

Stadshuset har jag fotograferat förut liksom det pågående hotellbygget, men inte från den här platsen. Det visade sig vara en ny erfarenhet. Stockholms stadshus har tidigare varit ett dominerande inslag i stadsbilden, men här verkar det få konkurrens och jag undrar hur byggnaderna kommer att harmoniera tillsammans när det är klart. Visst finns det andra dominanter i stadsbilden; två av de fem Hötorgsskraporna har jag fått med, liksom Johannes kyrka och Engelbrektskyrkan och det funkar ju.

Ja, det gör det förvisso, men hemligheten där tror jag är ”respektfullt avstånd dominanterna emellan”. Å andra sidan hoppas jag att jag har fel och att det kommer att te sig bra när bygget är klart.

Annonser

7 svar

 1. Ja, det är bra att vara optimist. Men jag tycker att man har gjort bort sig rejält när man tillåtit den här Stockholm Waterfront Building (visst, på engelska måste det vara) att bli så hög. Det är väldigt synd och det lär ju inte gå att rätta till.

  Fast antagligen vänjer vi oss så småningom i alla fall vid den här delvis förstörda vyn av Stadshuset. Människan är ju en anpasslig varelse.

  23 augusti 2009 kl. 20:00

 2. Det kommer nog att se konstigt ut först. men efter ett tag tänker man nog inte på det. Kanske blir det så. Vi kan hoppas.

  23 augusti 2009 kl. 21:04

 3. Varför så fyrkantigt? Varför så okänsligt? Stan består snart bara av lådor…

  23 augusti 2009 kl. 21:26

 4. tusse

  Stockholms skyline (respektive dess strandlinje) är inte vad den har varit. Påminner mig om ett gammalt foto på en stadsport i en icke fullt så gammal bok om en tysk stad där man påpekade att ”ovanstående vy sedermera hade blivit förändrad av ett sentida Hochbau”.
  Men kranarna tycker jag om.

  23 augusti 2009 kl. 23:42

 5. Staffan H

  Gabrielle: Man tycks numera acceptera precis vadsomhelst. Är själaglad för att det där projektet med jättebyggnaden på Riddarfjärden inte blev av. Hittills har man med få undantag hållit rätt jämn höjd på Stockholms byggnader, men nu verkar de dagarna vara förbi. Estetik verkar inte vara en egenskap de beslutande besitter.

  Kersti: Ja, vi får hoppas att anblicken inte blir alltför anskrämlig. Två så dominerande byggnader och så olika varandra sinsemellan… undrar hur det går, men jag stoppar huvudet i sanden och hoppas på det bästa.

  Mira: Jag skulle vilja ställa frågan ”Varför kan ingen ta hänsyn till intilliggande bebyggelse?” till beslutsfattarna. Så har man i stor utsträckning gjort till exempel i Holland och jag tycker resultatet är väldigt snyggt och trevligt.

  Tusse: Nej tyvärr börjar den kraftigt förändras nu. Jag visste väl att du skulle gilla kranarna.

  24 augusti 2009 kl. 03:12

 6. Just nu ser det inte så vidare snyggt ut men som sagt. Kanske blir det bättre när det är klart.

  24 augusti 2009 kl. 08:03

 7. Staffan H

  Skogsnuvan: Förhoppningsvis blir det så.

  24 augusti 2009 kl. 11:14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s