Värre än vanligt…

Åter på landbacken

Efter en utflykt bland båtar, bildligt talat, är det dags att krypa upp på land igen och hitta ett annat tema och eftersom jag råkade ha några bilder av torn så tog jag det som dagens tema. Tornet på bilden är just ett torn; Cedergrenska tornet i Stocksund närmare bestämt. Det är en märklig byggnad så klicka gärna på länken jag lagt in och läs mer.

Nästa torn hör till Storkyrkan i Stockholm. Inte så märkligt i sig, men är resultatet av en ritningsduell mellan stadsarkitekten Johan Eberhard Carlberg och Carl Hårleman. Den förstnämnde gick till sist segrande ur bataljen och lyckades skapa inte bara ett vackert torn utan också en modell för ombyggnad av äldre kyrkor utan att förstöra byggnadens egen karaktär. Den ombyggda kyrkan, som moderniserades för att bättre harmoniera med det nya slottet, inspirerade även andra samtida arkitekter. Det enda man skulle önska var att 1800-talets renoverings- och ombyggnadsarkitekter hade tagit intryck av Carlbergs varsamma modernisering av den medeltida byggnaden. Att varsamheten förmodligen var ett måste på grund av knappa ekonomiska resurser till byggen var en annan femma.

Så en dag fick jag lust att leka lite med perspektivet. Gröna lunds attraktionstorn och Kastellholmens kastelltorn verkar ligga i linje med varandra. Riktigt så är det inte i verkligheten, bara nästan, men eftersom Grönan nu kom med på bild – om än på ett hörn – så antar jag att det är tillåtet att roa sig en smula.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s