Värre än vanligt…

Sankt Olofs kyrkoruin i Sigtuna

Sankt Olofs kyrka i Sigtuna började byggas under 1000-talet och fick sitt namn efter den norske kungen Olav II (den helige). Arkitekturen visar att tydliga spår av östkristna inslag. Vikingatågen innebar inte bara plundringar och bärsärkagång, det kunde lika gärna vara handelsresor från vilka både varor, reda pengar och nya intryck följde med hem.

Sigtuna var under sen vikingatid en viktig stad där mynt präglades och var även biskopssäte till år 1130 då detta flyttades till Gamla Uppsala. Man vet också att staden var vad vi idag kallar internationellt känd och besöktes av flera namnkunniga personer. Bilder från själva Sigtuna och lite om staden får komma i ett annat inlägg längre fram. Jag strövade visserligen omkring där ett tag, men det var alldeles för mycket turister i rörelse på gatorna för att man skulle få en uppfattning av bebyggelsen och karaktären. Det får bli ett återbesök för min del.

Under 1600-talet började Sankt Olof att förfalla till den ruin den idag är. Varför man lät kyrkan förfalla har jag inte hittat någon uppgift om. Kanske hade församlingen vuxit ur kyrkan, Mariakyrkan ligger ju alldeles intill, tyckte man att den var omodern och mörk eller hade församlingen inte råd att hålla kyrkan i skick? Förmodligen en kombination av flera faktorer.

Idag ska vi vara tacksamma för att man bestämde sig för att bevara kyrkan i det skick den idag är. Även om den är en ruin, kan vi idag fortfarande få en uppfattning om hur en av Upplands äldsta stenkyrkor såg ut.

Annonser

4 svar

 1. Vilka härliga, suggestiva bilder! Gillar särskilt den vindögda nr 2 och den mångbottnade nr 3.

  18 juli 2010 kl. 23:04

 2. Staffan H

  Mira: Tusen tack! *lätt generad*

  19 juli 2010 kl. 00:40

 3. Barbro

  Samkt Olofs kyrka liknar ett säte/borg i Växjö. Mycket intressant arkitektur.

  30 juli 2010 kl. 20:24

 4. Staffan H

  Barbro: Den östkristet inspirerade arkitekturen får tanken att svindla lite. Tänk att de kunde hämta inspiration så långt bort med tanke på de svårigheter och faror som var förenade med att resa långt på den tiden.

  31 juli 2010 kl. 00:49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s