Värre än vanligt…

Svartvitt eller färg?

Jag svarar ”Det beror på”. Mestadels fotograferar jag i färg och låter bilderna vara i färg. Då och då dyker en bild upp som kan se rätt dålig ut i färg, men som lyfter rejält om den görs om till svartvit. Egentligen är ”svartvit” ett dåligt sätt att omtala det hela eftersom det är fråga om att återge motivet i en gråskala, men uttrycket är så djupt rotat att det inte är någon mening med att ens tänka tanken att använda något annat.

Tänker man sig att göra bilder i svartvitt är det en god idé att försöka tänka i svartvitt redan från början. Vilka färgtoner och kombinationer kommer att göra sig bra eller mindre bra i gråskala? Därmed kan man slippa en del irritation och missnöje med det färdiga resultatet.

Är inte svartvitt gammalmodigt och förlegat idag? Jag tycker att färg och svartvitt trivs bra och existerar sida vid sida utan några konflikter. Många vill till exempel ha porträtt i svartvitt och mycket som kan betraktas som konstnärlig fotografi görs än idag i svartvitt eller så kompromissar man och sänker färgmättnaden rejält. Personligen föredrar jag i så fall färgbilder utan färg – ett uttryck jag lånat från en proffsfotograf, minns dock inte vem – alltså motiv med färgskala åt gråskalan till, men med färgerna intakta.

Många moderna kameror (systemkameror endast?) kan idag fås att ta bilder i svartvitt, men det är något av bedrägeri från kameratillverkaren till. Bilden är fortfarande en färgbild; den bara visas för dig i gråskala. Bäst är att fortsätta att fotografera i färg och göra om de bilder du vill till svartvita. Då får du bäst koll på processen och därmed bättre resultat.

Bilden ovan föreställer en del av Engelbrektsskolan i Stockholm och såg rätt trist ut i färg med murrgul smutsig puts som dominerande inslag. Omgjord till gråskala blev den lite roligare, tycker åtminstone jag som gillar det där med rivningskåkar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s