Värre än vanligt…

Rätt bild för rätt tillfälle!

_MG_8559 B

Antingen börjar jag verkligen bli gammal eller så finner man numera de mest underliga saker att riva upp himmel och jord för. Igår, eller om det var i förrgår, blev det rabalder om en skolklass där rektor förbjöd killarna att fotograferas i klänning respektive tjejerna i vit skjorta och fluga. Omvänd klädsel med andra ord. Bytte de inte kläder, skulle klassens sida i skolkatalogen bestå av ett vitt papper.  Idag såg jag i en tidning, jag tror det var Metro, att en jurist undersökt saken och kommit fram till att skolan inte hade rätt att neka dem att bli fotograferade klädda på det viset. Har inte jurister viktigare saker att ägna sig åt? Själv tycker jag skolan gjorde rätt!

Det handlar nämligen om rätt bild till rätt ändamål. Bilden ovan är en porträttbild. Den är aningen konstnärligare gjord än vad ett skolfoto skulle varit, men den visar klart och tydligt hur den avporträtterade ser ut, men också hur personen är. Nu är det ett modellfoto, så det är också en övning i uttryck och inte helt överensstämmande med modellens verkliga personlighet.

Ett skolfoto ska visa upp hur eleverna ser ut ”som sig själva” och helst vara snyggt gjort rent fotografiskt. I takt med att tiden går kan det vara kul att ta fram skolfotona en dag och minnas. Här var det fråga om en gruppbild. Med tanke på sammanhang och ändamål ska den naturligtvis också visa hur de ser ut som sig själva. Därför tycker jag att rektorn gjorde rätt!

Däremot skulle en sådan bild som eleverna ville göra då, kunna göras vid ett annat tillfälle, för avsikten med det hela var god. Jag förstår att man idag även tar upp sådana frågor i skolan och det är bra. Som en del i det, eller som ett special- eller projektarbete, tycker jag mycket väl att eleverna skulle kunnat göra sådana bilder som en del av redovisningen eller av arbetet. Tänk om det vore-tanken och frågan är värd att ställa. Dessutom ger sådant nyttig övning för framtiden i konsten att driva projekt, samordning mm. En sådan bild kan visa elevernas tankar och funderingar kring ämnet och att man tar frågan på allvar.

Det blir förmodligen inte en skolfotograf som tar bilden/bilderna då, men idag kan inte detta vara annat än ett mindre problem i sammanhanget. Ska man hamna rätt i den här diskussionen, handlar det inte om vad man har rätt att göra eller inte, det handlar om rätt bild för rätt tillfälle och ändamål. Här har skolan rätt och eleverna fel!

 

Annonser

2 svar

  1. Herre je vad allting har blivit komplicerat nu för tiden. Har man inte viktigare saker att hålla på med.

    28 augusti 2015 kl. 10:33

  2. Tydligen inte, tyvärr.

    30 september 2015 kl. 17:25

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s