Värre än vanligt…

Att inte se skogen för bara träden

_MG_5952 Blogg

Det är inte ofta ett talesätt låter sig fångas på bild, men här tyckte jag onekligen att jag rodde iland med uppgiften. Det där med att vara blind för det uppenbara är ett sätt att vara mänsklig, om än på gott och ont. Att inte vilja se sanningen, utan att välja bort den genom att se något annat. Det kan vara ett sätt att välja bort något obehagligt, att inte vilja se något som inte stämmer överens med eller in på ens egna uppfattningar eller värderingar eller att helt enkelt välja bort sanningen.

Ibland är det bara en mänsklig tankevurpa bakom. Det är ok och sällan något farligt. Ibland är det ett medvetet förträngande. Då är det inte alltid säkert eller ofarligt för oss. Att inte se eller inse att någon misshandlas, att ett barn blir mobbat eller att någon på ett eller annat sätt far illa. Nutidsmänniskan kan inte ser skogen för man är upptagen med att filma företeelsen med mobiltelefonkameran istället.

Att inse sanningen kan göra ont, men vi kan också lära oss något av det. Vi kan lära oss att känna igen tecken och signaler innan de blir besvärliga och kan därmed reagera i tid nästa gång. Livet är ett ständigt lärande, men också en radda hopp i galna tunnor. Det är så utveckling uppstår. Oavsett vad vi väljer, lär vi oss förhoppningsvis med tiden att se både skogen och träden och får då njuta fördelarna av det.

 

Annonser

Ett svar

  1. Du har så rätt.

    1 oktober 2015 kl. 09:35

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s