Värre än vanligt…

Ord, betydelseglidning och återtagande

Återta ordet B

Betydelseglidning är en term som används när ett ords ursprungliga betydelse med tiden blivit en annan. Funderar på om verbet ”älska” drabbats av detta fenomen. För dagens unga verkar det ofta vara synonymt med sex, men det ryms så mycket mer i det begreppet att det känns väldigt trist om det ska reduceras till detta.

Bortsett från att personer i ett parförhållande älskar varandra – annars vore det väl inte mycket till relation – kan man ju älska personer som betyder något och är viktiga för en själv för att de finns, ställer upp, bryr sig, hjälper till osv. Det kan vara föräldrar, syskon eller andra släktingar, men lika gärna en kompis eller en arbetskamrat och då kan man ju glömma det där med sex. Istället handlar det om en kraft som ger stöd och trygghet när och om vi behöver, eller som ett starkt engagemang i någons utveckling. Beskrivningarna och formerna kärlek kan yttra sig i är många och den har många ansikten, skepnader och sätt att yttra sig på.

Jag tror det är en viktig del i vår tillvaro, det är en kraft som för oss framåt i livet, lyfter oss och som gör oss snällare ibland. Därför tror jag inte att vi ska vara rädda för att våga använda det ordet när det är påkallat av rädsla för missförstånd, men därmed inte sagt att vi måste älska precis allt som rör sig på denna jord. Då blir det konstlat och ytligt och då är det inte något äkta bakom. Den sortens kärlek behöver ingen.

Slutfilosoferat för idag!

 

Annonser

Ett svar

  1. Så rätt du har. Med lite mer kärlek skulle livet vara bra mycket bättre och vi skulle kanske till och med slippa krig och elände.

    10 maj 2016 kl. 07:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s