Värre än vanligt…

Varning för YouTube!

Jag kan sakligt konstatera att YouTube är att betrakta som livsfarligt. En tidstjuv är det också! Kommer på mig själv med att sitta och fly verkligheten med dess hjälp lite då och då. Länge och väl var det musik av olika slag som utforskades grundligt och jag lärde mig ett och annat om musik på kuppen. Nu har jag fortsatt att utforska saker som på ett eller annat sätt intresserar mig. Besvärligt värre för en person med dålig karaktär, det vill säga en sådan som jag.

Min senaste vansinnesyttring är intresse för gamla bilar. Intresse för gamla prylar och bilar har jag haft länge, men det där med bilar har varit se men inte röra. Köra bil kan jag göra – meka bil kan jag inte, alltså har det fått inskränka sig till att avnjuta gamla bilar på behörigt avstånd. Med YouTubes hjälp kan jag plötsligt följa med på en tur.

Jag har också konstaterat att när fan blir gammal blir han sentimental. Jag har bara haft min bil i några veckors tid och den är full av allehanda finesser. I fredags råkade mobiltelefonen (jobbluren) ringa medan jag körde. Uppringande nummer visades på en display i bilen och det enda jag behövde göra var att ”lyfta på luren”. Sedan kunde jag prata via bilens inbyggda handsfree och radion tystnade av sig själv och satte igång igen när samtalet avslutades. För moderna människor är det förmodligen inget man höjer på ögonbrynen för, men för mig är det rena häxeriet.

I en modern bil är det så gott som tyst även om man ligger i full fart på motorvägen och vill man köra om ger ett tryck på gaspedalen genast önskat gensvar. Min första bil, som gick under öknamnet ”Korven” på grund av sin form, var en motorsvag liten engelsman och tänkte man sig en omkörning skulle det helst vara nedförsbacke.

De gamla bilarna låter, men för mig känns det tryggt på något sätt. Ända minns jag utan större saknad lomhördheten efter långkörningar till Göteborg med flera av mina gamla bilar. Vindbruset min Volvo 244 åstadkom minns jag, men jag minns också det trygga symaskinstickande ljudet från motorn.

Den här Opelmodellen minns jag från min barndom; jag tyckte den var så snygg och jag har inte ändrat uppfattning sedan dess. ”Farbror Claesson” som hade livsmedelsaffären i kvarteret, hade en sådan under några år så jag hade gott om tillfällen att beundra modellen. Den här videon är gjord med viss humor, så jag gillar den extra bara för det. Många diggarvideos tenderar annars att vilja lida av det faktum att de kan vara lika intressanta som tråkiga.

Många av de bilmodeller som var vanliga förr har jag kunnat återse och lära mig mer om, så nu har jag lite att göra på lediga stunder när verkligheten behöver förträngas en stund. Det skulle förstås vara roligt att köra en gammal bil, men jag kan ju inte meka så det får nog fortsätta att vara en dröm.

 

8 svar

 1. Maria

  Hur ska man veta om man för för fort om man fortfarande hör radion??? 😉

  12 juni 2016 kl. 13:43

 2. Maria

  Kör… inte för

  12 juni 2016 kl. 13:43

 3. Jag låtsas att jag kör radiobil! 😀

  12 juni 2016 kl. 17:03

 4. Maria

  Ingick det blåljus?

  12 juni 2016 kl. 17:03

 5. Nej, endast en blådåre!

  12 juni 2016 kl. 17:04

 6. visst var det något visst med gamla bilar. Jag hade en blommig saab och den glömmer jag aldrig. Pappa hade en Bedford som var omgjord till orkesterbuss med vintröda sammetssäten. Oj så härligt att få följa med i den till dansbanorna

  16 juni 2016 kl. 21:53

 7. Magnus

  För att inte tala om det obestridda kejsarparet bland barndomens bilar.
  Kejsaren:

  Kejsarinnan:

  2 juli 2016 kl. 12:06

 8. Jag tar risken att låta mossig, men jag tror att äldre bilar hade en sorts charm och personlighet som inte finns i nutidens bilar.

  8 september 2016 kl. 00:07

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s