Värre än vanligt…

En del av livets innehåll på mindre än fem minuter

För en tid sedan fick jag för mig att börja intressera mig för kortfilmer och då blev YouTube ett bra ställe att titta runt på. Mycket som laddats upp där som kortfilmer var i själva verket sammanställning av klipp från olika personers favoritserier. Serierna kanske är bra om man får se hela avsnitten, men i formen av några sekunder här och några sekunder där kändes det rörigt och inte blev det bättre av att ett antal personer kommit på samma briljanta idé.

Efter att ha tittat igenom ett gäng kortfilmer om olika ämnen och av skiftande kvalitet, hittade jag så småningom den här:

Äntligen något utanför de vanliga ramarna! Storyn verkar så enkel vid en första anblick, bra gjord är den också, men tänker man ett varv till, inser man att det lika gärna kan handla om vilket uppbrott från någon eller något som helst. Det lilla barnets fantasikompis som fått hänga med ända upp till ung vuxen ålder är precis lika svår att slita sig från som ett ställe där man bott under lång tid, en arbetsplats man varit på under flera år och står i begrepp att överge för en ny och kanske med en helt annan inriktning. Exemplen kan bli många, men det får räcka med de här. Det gamla och invanda håller oss i ett stadigt grepp och rädslan för det nya och okända sticker fram.

Å andra sidan tror jag att dagens unga har lättare för många uppbrott; EU-regler gör det till exempel mycket lättare att studera eller bo och arbeta utomlands om man vill och för många låter det som något nästintill självklart. När jag var ung var det inte alls lika självklart och jag tror att det är bra för alla att de möjligheterna finns. Nya miljöer, nya intryck och kunskaper på köpet ingår självklart i det okända – så även saker vi inte känner till eller kan förutse. Kanske måste vi bli bättre på att väga för och emot och på att våga ta steget. Kanske ska vi också lära oss att inte vänta för länge utan bryta upp medan tid är, det vill säga innan vi förvandlats till fångar i vår egen lunk.

Självklart ska vi inte agera vårdslöst och vända upp och ned på allt bara för det nyas egen skull. Det finns personer, relationer och platser vi ska vara rädda om och vårda efter bästa förmåga. Ibland kan jag känna att ett eller annat uppbrott hade varit bra, men å andra sidan var jag ung i en annan tid då dagens möjligheter och synsätt inte fanns. Jag tror jag kan vara nöjd och glad ändå.

 

 

Annonser

2 svar

  1. Nog har ja haft många funderingar om hur mitt liv skulle blivit om jag gjort annorlunda. Jag har ju haft många tillfällen men jag har varit för feg. Jobbat med fel, levt med fel män, Bara följt med utan att våga ta några stora steg och undrat hur det skulle ha varit om jag gjort si eller så men det är väl ingen ide att sörja över spilld mjölk. Det som var kan man ju inte göra något åt. Som sagt Det var en annan tid

    20 oktober 2017 kl. 11:05

  2. Skogsnuvan: Mycket kunde varit annorlunda om man gjort andra val, men jag väljer att försöka glädjas åt det som är och som är fint och bra istället. Hoppen i galen tunna hör till det man får leva med. 🙂

    26 oktober 2017 kl. 15:19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s