Värre än vanligt…

Utflykten som bjöd på överraskningar

Efter ett besök i Nora för några veckor sedan fick jag på hemvägen infallet att åka till Konungastollen. Namnet ger onekligen utrymme för tolkningar åt majestätsbrottshållet till, men en stoll är en horisontal gång i en gruva och ordet kommer från tyskan. Inte så konstigt eftersom många tyska bergsmän verkade i Sverige förr. Jag hade läst om utflyktsmålet i tidningen för ett antal år sedan.

Jag förväntade mig inte att det skulle vara öppet så här efter turistsäsongen, men kanske skulle jag kunna fånga några intressanta miljöer med kameran? En vit skylt här och var vid vägkanten visade vägen, så dit styrde jag bilen. När jag nästan var framme vid målet möttes jag av den hemmagjorda skylten ovan. Jag följde uppmaningen, parkerade bilen och gick till fots resten av vägen. Tur var det, för det som en gång var parkering hade återgått till naturen.

Uppenbarligen har den långa gången, som användes till att dränera gruvan och kunna forsla ut svartmalm genom, varit stängd länge på grund av rasrisk, men lik förbaskat sitter skyltarna kvar utefter vägen. Så här såg själva ingången ut:

Tämligen igenvuxet och övergivet! En bit därifrån hade man satt ut sittgrupper att kunna äta medhavd matsäck vid eller bara vila benen en stund. De var minst lika snygga och så här såg de ut:

Bara att konstatera att jag blivit blåst på konfekten och följt vägvisare till ett minnesmärke som övergivits och nu inte ens var värt att besöka under turistsäsongen. Undrar hur många som intet ont anande beger sig dit varje år i hopp om att få se något intressant?

Med tillgång till dagens teknik är dock trollkonster inte längre någon konst. En titt på YouTube och så var ett digitalt besök i Konungstollen fixat! En sådan tur för oss som har en viss dragning åt gruvor och miljöerna däromkring…

 

Annonser

2 svar

  1. Tack! Suggestivt ställe. Visst är det nån sorts charm med sånt där gammalt…övervuxet, igenvuxet. Hittade fler filmer hos killen som filmat gången.

    30 oktober 2017 kl. 12:19

  2. Gabrielle: Det är det förvisso. Jag passade också på att titta på några fler filmer när jag ändå var i farten. Tur att han inte ramlade ned i Ställbergs gruva – den är 900 m djup!

    30 oktober 2017 kl. 22:22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s